Σύσταση

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία βρίσκονται κυρίως στην κορινθιακή σταφίδα (σε σχέση με άλλα είδη σταφίδας) η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και για αυτό εκτός των παραπάνω ωφελειών διαθέτει και έντονη αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου. Επίσης, περιέχει πλήθος ιχνοστοιχείων και πιο συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζουν ακόμα τα ποσοστά της χοληστερίνης (0,7 γραμμάρια καλίου ανά 100 γραμμάρια σταφίδας). Επιπλέον, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου (Λύρας, 1998). Και η σουλτανίνα περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία αλλά όχι σε τόσο μεγάλη ποσότητα όσο η κορινθιακή σταφίδα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά την έχουν καταστήσει σήμερα υπέρ- τρόφιμο και το ιδανικό προϊόν για την λήψη όλων των ωφέλιμων συστατικών αλλά και για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και του άγχους (Lee και συν., 2002). Άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει η κορινθιακή σταφίδα είναι φυτικές ίνες.